ZŠ Arménská má kuchyň pro 21. století


Začátek školního roku 2021/22 byl pro žáky i zaměstnance ZŠ Arménská zpříjemněn událostí, na kterou se všichni skutečně těšili: zprovozněním nové školní kuchyně. Rekonstrukce staré školní kuchyně probíhala po dobu téměř čtyř měsíců, od dubna do srpna 2021, stála 16,2 milionu Kč a byla největší rekonstrukcí v celé historii školy. Není se čemu divit, protože předcházející rekonstrukce proběhla před dlouhými dvaceti roky, bylo tedy na čem zapracovat.

Veškeré letošní práce na školní kuchyni byly pojaty opravdu komplexně. Na rozdíl od předchozí rekonstrukce přišla tentokrát na řadu i původní zastaralá a již nefunkční vzduchotechnika; nově byly zrekonstruovány rozvody a všechny sítě, byla položena nová dlažba i obklady. Za upravenými výdejními okny si můžeme od letoška prohlédnout prostory kuchyně i její zařízení: lesknou se zde nové sporáky, kotle a konvektomaty, úplnou novinkou je generátor pro ohřev jídel nebo režon sloužící k ohřívání talířů.

Práci našim kuchařkám usnadňují i další stroje a přístroje – myčka na tzv. černé nádobí, jak kuchaři označují všechny hrnce, pánve a další kuchyňské nádobí určené k přípravě jídel, pásová myčka stolního nádobí, krouhače zeleniny… Zlepšení výdeje stravy zase přinese nejen prosklená vitrína na saláty a dezerty, ale hlavně moderní objednávací terminál. Na něm si strávníci mohou vybrat ze dvou jídel, z nichž první reprezentuje tradiční českou kuchyni, druhé je inspirováno Zdravou školní jídelnou. To vše je doplněno možností dopoledních svačinek, které si našly oblibu mezi žáky. Samozřejmostí v naší školní kuchyni je i možnost objednání obědů pro strávníky s dietou, ať již bezlepkovou, bezlaktózovou, diabetickou aj.

Ve školní jídelně ZŠ Arménská se denně stravuje na 560 strávníků. Jsou to nejen žáci a zaměstnanci školy, ale také zájemci z řad veřejnosti, například několik desítek seniorů, kteří k nám přešli poté, co domov Naděje byl nucen omezit služby pro veřejnost. Věříme, že se jim naše nové prostory líbí a že jim i nadále u nás bude chutnat.

Slavnostní otevření nové školní kuchyně proběhlo ve čtvrtek 9. září 2021; zúčastnili se ho mj. náměstek primátorky Mgr. Petr Hladík, starosta MČ Ing. Antonín Crha, vedoucí OŠML MMB PhDr. Petr Hruška, MBA a další milí hosté. Přítomni byli i zástupci z řad našich učitelů a žáků i redaktoři školního časopisu Armixxx.

Na závěr nám bychom rádi poděkovali vedení MČ Brno–Bohunice i vedení Magistrátu města Brna za realizaci celého projektu. Naše nová kuchyň sklízí zaslouženou chválu a všichni uživatelé i návštěvníci se shodují na tom, že ZŠ Arménská má konečně KUCHYŇ PRO 21. STOLETÍ.

Patricie Benešová, vedoucí školní jídelny ZŠ Arménská

Lenka Vašíčková, učitelka ZŠ Arménská