Originální šperk v estetické výchově


Šperk je zpravidla drobný ozdobný předmět, který se nosí na těle nebo na oděvu, obvykle bývá vyrobený z drahých kovů a drahých kamenů, nebo je zhotoven z jiných kovů, syntetických materiálů – jako např. plastu nebo skla.

Historie šperku sahá až do doby bronzové, kdy se například náhrdelníky vyráběly z provrtaných zvířecích zubů, ozdobných mušlí, hliněných a později i skleněných barevných korálků. Od té doby šperk doprovází člověka v jeho každodenním životě až dodnes, samozřejmě s různými materiálními a typovými obměnami.

V estetické výchově bylo téma “Originální šperk” pro žáky velkou výzvou, na začátku byli mnozí bezradní, ale nakonec se se šperkem popasovali velmi dobře. Někteří volili i ryze netradiční materiály (jako víčka od plechovek), jiní zase zůstali u klasiky v podobě minerálů a korálků, a jeden žák dokonce využil k tvorbě šperku nejmodernější technologii – 3D tisk.

Součástí práce byla i prezentace šperku a jeho vyzkoušení, v galerii máte možnost nahlédnout do naší “šperkařské dílny” a možná nějaká dílka uvidíte i na svých spolužácích.

MK