Matematické soutěže na druhém stupni


Účast v matematických soutěžích je na naší škole dobrovolná. Přestože mnozí tvrdí, že matematika nepatří mezi oblíbené předměty, každoroční zájem o školní kola těchto soutěží je vysoký. Během roku se žáci mají možnost přihlásit na Logickou olympiádu, Matematickou olympiádu, Pythagoriádu, Pangeu a Matematického klokana. Poslední dvě soutěže proběhly v jarních měsících a přinášíme vám pár informací z jejich průběhu.

Matematický klokan probíhá v celé republice vždy v jeden určený březnový den, letos v pátek 18. března. Kořeny soutěže sahají do osmdesátých let do Austrálie a od roku 1995 se soutěž koná i v České republice. Kategorie na druhém stupni jsou pouze dvě. Mezi žáky šestých a sedmých tříd, v kategorii Benjamín, zvítězila Katka Vrbasová ze 7. B, druhou příčku obsadil David Relovský z 6. C a bronz získal Jan Šmerda ze 7. C. V kategorii Kadet, žáci osmých a devátých ročníků, získala nejvyšší počet bodů Kateřina Pacasová, druhé místo obsadil Marek Musil, oba z 8. C, a třetí místo patří Ondřeji Foltinovi z 8. B.

Pangea je soutěž, které se taktéž účastníme pravidelně. Od roku 2018 jsme upřednostnili online řešení v učebně informatiky. Žáci řeší tematické úkoly ze společenskovědních a přírodovědných oborů, letos bylo zvoleno téma Cestovatelské objevy, námořnictví a Hry. V kategorii 6. tříd zvítězila Ivana Hřebíčková, na druhém místě byl Daniel Nádvorník a bronzovou příčku získala Michaela Fedorková, všichni z 6. B. V kategorii 7. tříd získal první místo Václav Šejnoha ze 7. C, o druhé místo se podělili Jakub Kandrnál ze 7. C a Maxim Franc ze 7. A. Mezi osmáky zvítězil Marek Musil z 8. C, stříbro získal Martin Rybka a bronz patří Radimu Halouzkovi, oba jsou žáci 8. B. V kategorii žáků 9. ročníku byla nejúspěšnější řešitelkou Briana De Sousa Marques z 9. B, druhé místo patří Tobiáši Hanušovi a třetí místo získal Nicola Dell´Anno, žáci 9. A.

Všem žákům děkujeme za účast a blahopřejeme.

Mgr. Ivana Coufalová