Exkurze do Vídně – Jaro 2022


Když se řekne Vídeň, někomu se vybaví honosné zámky, zábavní park Prater, výtečný Sachrův dort, skvělá káva atd.

Když se řekne žákům 2. stupně ZŠ Arménská, kteří se učí německý jazyk, že se chystá exkurze do Vídně, všichni zajásají a první, co je napadne, je samozřejmě Prater.

Protože se blíží konec školního roku, udělali jsme si radost a vyjeli jsme 22. 4. dvoupatrovým autobusem na exkurzi do Vídně, abychom na jedné straně spojili tradici a vznešenost habsburské monarchie a na druhé straně nahlédli do pulzující metropole.  

Vídeň má svoje unikátní kouzlo a patří k místům s nejvyšší kvalitou života, je to místo nádherné architektury, hudby, umění a útulných kaváren.

Po příjezdu do Vídně nás autobus vysadil u pomníku císařovny Marie Terezie, který se nachází na Náměstí Marie Terezie. Pomník tvoří bronzové sousoší této významné panovnice od významného německého umělce Kaspara von Zumbusche. Zde jsme si udělali krátkou fotografickou zastávku.

Náš další cíl byla královská klenotnice – Kaiserliche Schatzkammer, která se nachází hned naproti v prostorech zámku Hofburg, což bylo zimní sídlo Habsburků.

Vstup do klenotnice se nacházel na nádvoří Schweizerhof. Protože jsme nemohli jít všichni společně,  žáci se rozdělili do 6 skupin. Byly jim rozdány pracovní listy, na kterých museli splnit úkoly, které souvisely s klenotnicí.

Korunou císaře Rudolfa II z roku 1602 začala naše exkurze do tisícileté historie Evropy. Klenotnice sama o sobě představuje poklad habsburských panovníků a dělí se na dvě části: na světskou a církevní pokladnici. Vrcholem sbírky je koruna Svaté říše Římského národa německého. Církevní část pokladnice nabízí návštěvníkům fascinující cestu dějinami umění, zbožnosti a náboženství.

Protože už bylo historie moc, vydali jsme se k nejvýznamnější gotické památce Vídně –  Katedrále svatého Štěpána. Zde žáci dostali rozchod, aby se pokochali centrem a posilnili se dobrým obědem před poslední zastávkou.

Tou zastávkou byl samozřejmě zábavní park Prater, počeštěno Prátr.

Historie Prátru sahá do roku 1766, koncem 19. století zde začaly vznikat i zábavní atrakce. Prátr se může pochlubit více než 250 nejrůznějšími atrakcemi. Symbolem Vídně je obří kolo – Riesenrad. Z jeho výšky 65 m se nabízí dechberoucí pohled na Vídeň.

Žáci se po rozchodu bleskurychle rozprchli na nejrůznější atrakce, které Prátr nabízí. Vyřádit se mohli na horských a vodních drahách, strašidelných zámcích, řetízkových kolotočích a autodromech. Některé žáky jsme během rozchodu neviděli, zato jsme ze všech stran slyšeli hurónský řev.

Spokojeni, unaveni, pořádně přeslazeni a hlavně s prázdnými peněženkami jsme s velkou úlevou nasedli do autobusu, který nás přivezl opět do Brna. Ještě po cestě k nám doznívala hudba a atmosféra ze všech atrakcí.                        

Irena Stranyánková – učitelka německého jazyka



Otázka žákům 7. A, C – Co se vám ve Vídni líbilo?

Tomáš Skovajsa, 7.A

„Nejvíce se mi líbilo v centru Vídně, kde jsme měli volno a v Prátru konkrétně na horské dráze a motokárách.“

Tomáš Němec, 7.C

„Nejvíce se mi líbilo vídeňské království železnic.“

Sára Šenkýřová, 7. C

„Ve Vídni se mi nejvíc líbil Prátr a v něm horská dráha. Podívala bych se do Vídně znovu. Chyběla mi tam ale vídeňská zoo. Jinak jsem si celý výlet užila.“

Veronika Šlachtová, 7.C

„Nejvíce se mi líbilo v Prátru. Zašly jsme společně se svými spolužačkami na horskou dráhu, kde jsme nasedly do autíčka. Jely jsme několik metrů nad zemí, kde se to s námi točilo do vzduchu. Jely jsme dolů a točil se nám žaludek. Moc se mi tam líbilo.“

Barbora Šusterová, 7.C

„Nejvíce se mi líbila vodní skluzavka v Prátru. Šla jsem na to s Magdou a bylo to úžasné, obě jsme si to užily.“

Magdalena Khan, 7.C

„Ve Vídni se mi nejvíc líbila vodní skluzavka na člunu. Ze začátku jsem se hodně bála, protože člun se sám zvedal do velké výšky a já se výšek bojím. Také jsem si hodně užila Stephansdomu! Měli jsme volno a já, Barča a Adéla jsme se posadily a krmily jsme holuby hranolky. Strašně jsem si to tam užila, jsem ráda, že jsem jela.“

Adéla Jančíková, 7.C

„Nejvíce se mi líbila ve Vídni klenotnice a pak Prátr. V Prátru se mi líbil Boomerang a pak jsem si vytáhla plyšáka.“

Jan Šmerda, 7.C

„Nejvíce se mi líbila v Prátru vodní skluzavka s raftem a levný McDonald´s.“

Lenka Valehrachová, 7.C

„ Ve Vídni se mi líbily atrakce v Prátru, horská dráha, kde byly prudké zatáčky.“

Jakub Kandrnál, 7.C

„Nejvíce se mi líbil Prátr, kde jsme byli na perfektní horské dráze. Celkově to bylo super.“

Dominik Matoušek, 7.C „Ve Vídni se mi hodně líbilo, Nejvíce se mi líbilo v Prátru na atrakci Mega Beitz a na vodní skluzavce. Na té vodní skluzavce se jelo tak, že se sedlo do velkého plavacího kruhu, který se celý točil. Také se mi líbilo uvnitř Stephansdomu.“