S matematikou si poradíme


Matematické soutěže na naší školy jsou pravidelně zařazovány do dobrovolných aktivit v průběhu celého školního roku. Žáci se zapojují do Logické olympiády, Matematické olympiády, Pythagoriády, počítají příklady v soutěži Pangea a Matematickém klokanovi.

V měsíci září řešili přes webové rozhraní Logickou olympiádu.  Z celkového počtu 17 žáků druhého stupně zvládlo 11 žáků být mezi 75 % nejlepšími řešiteli základního kola. Na 1. až 2. druhém místě na naší škole se umístili Hana Bierová z 6. A a Daniel Nádvorník ze 7. B. Třetí místo patří Kateřině Pacasové z 9. C.

Pythagoriáda získala své pojmenování podle řeckého matematiky, filozofa, astronoma i kněze. Soutěžilo se ve čtyřech kategoriích, kdy žáci měli vyřešit 15 slovních úloh během jedné hodiny. Úspěšným řešitelem se stal soutěžící, který vyřešil 9 a více úloh. Mezi šesťáky se nenašlo moc odvážných, soutěžili pouze čtyři žáci, nikdo nebyl úspěšný řešitel. Nejlepší byla Eliška Hladišová, 6. B, na druhém místě se umístila Hana Bierová, 6. A. Ve druhé kategorii bylo hned 5 úspěšných řešitelů. Nejlepším počtářem byl Daniel Nádvorník ze 7. B. Stejný počet správných odpovědí měli hned 3 žáci, rozhodl lepší čas, ve kterém odevzdali svou práci. Na druhém místě skončil Martin Blecha, třetí byl Filip Šamánek, oba ze 7. A, na čtvrtém místě skončil David Relovský ze 7. C.  Všichni postupují do městského kola. Žákům osmého ročníku se při řešení moc nedařilo. O první místo se dělí Adam Řiháček a Katka Vrbasová, oba z 8. B, kteří však do dalších bojů nepostupují. Nejlepším mezi žáky devátého ročníku byl Roman Hlávka, 9. B, stříbrná byla Kateřina Pacasová, 9. C a bronzovou příčku obsadil Jiří Ukropec, 9. B. Všem soutěžícím blahopřejeme a postupujícím přejeme v dalším kole hodně úspěchů.