Adventní výlet do Bratislavy, čokoládovny Hauswirth


V době předvánoční je všude, kam se člověk podívá, shon a zmatek. V západní tradici je advent „doba zklidnění“. Třídy 4.A, 5.A, 5.B a 5.C se tedy vydaly 19. 12. na zklidnění na výlet k našemu východnímu sousedovi, do Bratislavy a dále do sousedního Rakouska.

Cesta dvoupatrovým autobusem utekla poměrně rychle. Ten ten bylo velmi studené a větrné počasí, a proto se nám moc nechtělo vystupovat z autobusu na naší první zastávce. Tou byla hradní zřícenina, Děvínský hrad, která se nachází na dominantní skále na soutoku řek Dunaje a Moravy mezi Bratislavou a Devínskou Novou Vsí. Zde jsou odkryty pozůstatky předchozí zástavby jako např. staveb římské vojenské stanice nebo slovanského hradiště. Prošli jsme se pouze kolem zříceniny a fascinovaně jsme sledovali, jak se řeka Morava vlévá do velkého Dunaje.

Naše další zastávka byla na Bratislavském hradě, který je se svým čtvercovým tvarem a se 4 věžičkami dominantou Bratislavy. Na hradě se nachází Historické a Hudební muzeum. Procházka kolem hradu nám zabrala pár minut, upřímně tam toho není moc k vidění. Co nás však zaujalo, byl krásný výhled z Čestného nádvoří, do jehož středu byla v roce 2010 umístěna socha velkomoravského vladaře Svatopluka. Všichni jsme se kochali výhledem na město, řeku Dunaj, jedno z největších evropských sídlišť Petržalka a za jasného počasí až na vrcholky 100 km vzdálených Alp.

Po návštěvě hradu vedla naše cesta do sousedního Rakouska do obce Kittsee, kde se nachází  čokoládovna Hauswirth. Rodinná čokoládovna je proslulá svými pralinkami a figurkami nejen v Rakousku, ale i po celé Evropě, Americe a Austrálii. Měli jsme možnost prohlédnout si výrobu čokoládových figurek a byli jsme překvapeni, že jejich zaměstnanci už vyráběli čokoládové zajíčky na Velikonoce. Žáci zde ochutnali vynikající banánky v čokoládě a v obchůdku, který patřil čokoládovně, si zakoupili sladké a voňavé dobroty.

Poslední zastávkou našeho výletu bylo centrum Bratislavy, kde jsme se v jednom nákupním centru naobědvali a ohřáli, abychom vydrželi dvouhodinovou prohlídku staré části Bratislavy a návštěvu adventních trhů.

Výlet se nám všem moc líbil, i když jsme na konci už všichni pletli nohama  a těšili se do tepla.

Irena Stranyánková