Ohlédnutí za prvním pololetím ve školní družině


Jako každý rok, tak i letos, jsme se ve školní družině připravovali na začátek školního roku. Děti byly rozděleny do jednotlivých oddělení, paní vychovatelky pro děti naplánovaly celoroční hry. Moc jsme se těšili na všechny děti, které rodiče přihlásili do školní družiny a nejvíc jsme byli všichni zvědaví na děti z přípravné třídy. Když bylo všechno hotové včetně programu činností pro šest družinových oddělení, začal školní rok. Hned první týden jsme zjistili, že všechno bude jinak.

Dodatečně projevili další rodiče zájem o družinu pro své děti. Protože jsme chtěli novým zájemcům o pobyt v naší družině vyhovět, následovaly dva náročné týdny, kdy jsme podle počtu zjišťovali, jestli bude možné otevřít další, sedmé oddělení ŠD. 

Nakonec všechno dobře dopadlo a mohli jsme ve třetím školním týdnu otevřít sedmé družinové oddělení. Bylo také neskutečným štěstím, když jsme pro nové oddělení získali mladou šikovnou paní vychovatelku. Tímto se družinová činnost mohla rozjet naplno. Všechny děti začaly s vychovatelkami plnit své celoroční hry: první oddělení (žáci přípravné třídy a část děti z 1.A) zdolává Krtečkova dobrodružství, druhé oddělení (žáci 1.C a druhá část žáků z 1.A) putuje Letem světem se zvířaty, třetí oddělení (1.B a část 2.B) se vypravilo na Procházku etiketou, čtvrté oddělení (2.A) zápasí s Dobýváním ostrovů, páté oddělení (2.B a 3.A) se vypravilo na Pirátský ostrov, šesté oddělení (3.C a 4.A) zahájilo Turnaj kouzelníků a poslední sedmé oddělení (3.B a 4.B) putuje Podmořským světem.

Letos mají možnost navštěvovat družinové děti mimo jiné i kroužky, které pro ně přichystaly paní vychovatelky: v Barvínku výtvarně tvoří, ve slušném chování se zdokonalují v kroužku Procházka etiketou, rády si zazpívají v Hudebním kroužku a své logické myšlení upevňují v Deskových a karetních hrách.

Za první pololetí jsme se stihli v družině dobře poznat a zjistit, koho z dětí co nejvíce baví. Z předcházejících let se nám potvrdilo, že děti rády vyrábí, kreslí, hrají společenské i deskové hry a nejvíc ze všeho miluji vybíjenou v naší družinové tělocvičně, také rády tráví svůj čas na školním hřišti i na hřišti v sídlišti. Starší děti v Mikulášském tvoření pekly a vyráběly adventní věnce. Všechny družinové děti v předvánočních dílničkách vyráběly přáníčka a malé dárečky  pro své blízké. Předvánoční pátek byl plný her a tancování ve velké školní tělocvičně, kterou máme možnost v letošním roce navštěvovat každý pátek od dvou to tří hodin. První sníh jsme přivítali bobováním, koulováním a stavěním sněhuláků na školním hřišti.

Skončil rok 2022, v novém roce si všichni ve školní družině – děti i vychovatelky přejeme hlavně hodně zdraví, aby naše práce již nikdy nebyla omezená epidemiologickými opatřeními, a hlavně si přejeme, aby nebyly války a všechny děti mohly vyrůstat v míru.

PhDr. Tatiana PETŘÍKOVÁ
Vedoucí školní družiny