Jeden svět dětem – Cena bezpečí


30. 3. 2023 jsme se třídami 7. A a 7. C navštívili festival Jeden svět dětem, který se konal v prostorách Labyrintu na Švermové. Od svého vzniku v roce 1999 přináší tento festival domácímu publiku dokumentární filmy o lidských právech z celého světa, které se promítají v desítkách měst po celé republice. Jeden svět získal čestné uznání organizace UNESCO za výchovu k lidským právům. Tématem letošního pětadvacátého ročníku byla Cena bezpečí.

Pro naše žáky jsme zvolili tyto tři dokumentární filmy. V Prvním touchdouwnu sledujeme dívky z prvního čistě dívčího týmu amerického fotbalu. Ty se doma potýkají s nejrůznějšími problémy. Když jsou ale spolu na hřišti, mají možnost vybít svoje emoce. V tomto filmu se také objevuje téma přeměny pohlaví. Ve filmu Oáza prožijeme s dvojčaty Raphem a Rémim bezstarostné letní radovánky. Oba vůbec nevnímají Raphovo mentální postižení. Zdá se, že jejich silné bratrské pouto nemůže nic narušit. Zároveň však sdílejí obavu, zda to tak zůstane napořád. V posledním dokumentu s názvem Julieta a želvy v moři plastů sledujeme dívku z ostrova Curaçao, která miluje potápění a podmořský svět. Trápí ji, jak je dno oceánu znečištěné a trpí tím mořští živočichové, a proto se je společně se svou matkou snaží zachránit. Právě tento poslední snímek se stal mezi našimi žáky ten nejoblíbenější.

Aby byli žáci při projekci stále ostražití, připravili si pro ně naši průvodci z Labyrintu hru „škatule“, která spočívala v tom, že jsem si všichni po skončení filmu museli vyměnit místo na sezení ve filmovém sále. Po skončení projekce následoval pak workshop, na kterém se žáci trochu rozhýbali, museli zapnout mozkové závity a vyzkoušeli si diskuzi nad tématy nejen z festivalu Jeden svět dětem. Ve zpětné vazbě našich mladých diváků se dozvíte, jak se jim tento program celkově líbil. Za učitelský doprovod mohu Jeden svět dětem vřele doporučit, vybrané dokumenty opravdu nikdy nezklamou a přichází vždy se zajímavými a netradičními tématy.

Hodnocení žáků 7.C

Nejvíc z filmů se mi líbil ten o záchraně želv a o znečistěných oceánech a vodách. Bavilo mě také, když jsme se všichni posadili do kroužku a povídali si a rozebírali jsme různé věci, o kterých se normálně nebavíme. Ze všeho se mi ale líbilo, jak jsme v průběhu filmů hráli škatulky.

Líbilo se mi to. Filmy měly hezký děj a byly hezky natočené. Třídění na workshopu bylo v pohodě, skoro všechno jsem znala. Aktivita ve formě papírků byla také OK. Měli jsme rozřadit papírky, jestli to můžou dělat všechna pohlaví. Asi příští rok bych tam šla znovu.

Dokument – Julieta a moře – bylo to zajímavý a pěkně natočený. Aktivity – bylo to v pohodě, zajímavá témata, ale cítila jsme se, jako kdybych psala test 😊

Video se mi líbilo to o moři a želvách, protože mám ráda želvy a moře mě zajímá. Přednáška se mi moc nelíbila, nebavilo mě to.

Nejvíce se mi líbil dokument o želvách. Uvědomil jsem si problémy s ekologií a želvami.

Workshop mě moc nezaujal, ale nebylo to špatné. Nejvíce se mi líbil dokument o ragby a pak o želvách. Ragby se mi líbilo, protože se sešli lidi a někteří ten sport dělali už dlouho a někteří to vůbec neuměli, a nakonec se dostali na mistrovství. Film o želvách se mi líbil, protože se zachraňovaly želvy a že se uklízel nepořádek.

Nejvíce se mi líbil dokument o želvách, protože mi to téma přišlo nejvíce smysluplné.

Mgr. Monika Komárková