No BackPack Day


Zakladatelkou této tradice “Den bez batohů,” je Mongai Fankam, oceněná 16letá americká mladá dáma, podnikatelka, aktivistka, zanícená podporovatelka rovnosti dětí.

Cílem této akce je připomenout milióny dětí na celém světě, které se nemají možnost vzdělávat nebo které to mají do školy daleko a musí ujít kilometry pěšky do školy. Knihy a školní pomůcky přitom nosí v improvizovaných zavazadlech, protože si nemohou dovolit školní batohy a aktovky.

Na naší škole se Den bez batohů konal ve středu 4.4. 2023 a zorganizovali jej žáci 9.A a 9.C s jejich třídními učitelkami.

V tento den měli žáci z celé školy přinést své věci do výuky v čemkoliv jiném než v aktovce či batohu. Nápady byly zajímavé a kreativita některých našich žáků předčila naše očekávání. Žáci si přinesli své věci například v kočárku, v nůši, v popelnici, v nákupním nebo proutěném košíku, v přepravce od piva, v kočičí přepravce, v teplákách, na sušáku na prádlo, v dětském bazénku, v autíčku, na kolečkách, v chlebníku, v odpadkovém koši, v kočičím záchůdku, v různých krabicích apod. Žáci s nejoriginálnějšími nápady byli odměněni sladkostmi.

Akce se vydařila a myslím, že jsme se v tento den všichni pobavili. 

Jolana Hůrková