Noc s Andersenem na ZŠ Arménská


Ráda bych Vás zavedla do naší školy oblečené do pohádkového kabátku. Ukrývá v jedné kapse soutěže, dílny, tanec, hudbu, v druhé kapse tajemno, radost, smích, kamarádství, a ve třetí to nejdůležitější… pohádky. Pohádky jsou nedílnou součástí našeho světa, bez nich by byl svět chudý. Dětská duše se díky pohádkám připravuje na život dospělého a dospělý může nahlédnout zpět do lidské duše. A proto nás tolik spojují.

Na počátku historie Noci s Andersenem stálo další kouzelné místo, knihovna. Tady jsou pohádky a příběhy pro nás uschovány. V prostředí plné knih se nejenom čte, ale také se společně potkáváme, mluvíme, diskutujeme, poznáváme, ale i spíme. Že se v knihovně nespí? Ale ano, a hned Vám řeknu, jak se tomu stalo.

První Noc s Andersenem proběhla v roce 2000 v uherskohradišťské knihovně na základě nápadu dam Hany Hanáčkové a Mirky Čápové, který se natolik zalíbil členkám Klubu dětských knihoven SKIP, že uspořádaly první společnou Noc. Ta proběhla v roce 2001 a připojilo se k ní téměř 40 knihoven. Od té doby se tento projekt každý rok vrací jako celostátní a nyní již i mezinárodní akce a počet zúčastněných institucí roste. Děti nocují nejen v knihovnách, ale také ve školách, divadlech a jiných organizacích. Téma Noci s Andersenem je vždy vyhlášeno Klubem dětských knihoven SKIP ČR a zaměřuje se na určitého autora nebo ilustrátora knih pro děti, zajímavé literární výročí apod. Letošní rok 2023 byl s Daisy Mrázkovou, Helenou Zmatlíkovou, Ferdou Mravencem či Disney světem. Cílem projektu je podpořit dětské čtenářství a oslavit Mezinárodní den dětské knihy, který se připisuje k datu 2. dubna u příležitosti výročí narození dánského pohádkáře Hanse Christiana Andersena.

Naše škola se do této akce poprvé zapojila v roce 2005 a kromě covidového přerušení se jí účastní po celých osmnáct let. V období nucené přestávky jsme se těšili, až tradici znovu obnovíme. Konečně nastal ten pravý čas! V pátek dne 31. 3. 2023 se na naší škole konala pro děti prvního stupně akce Noc s Andersenem za přispění ÚMČ Brno-Bohunice a s podporou Knihovny Jiřího Mahena v Brně-Bohunicích. Děti se sešly ve škole, rozdělily se do skupin a za vydatné pomoci žáků 2. stupně absolvovaly Pohádkovou cestu nebo Týmovou hru a procházely pestré, kreativní, zábavné a někdy i docela napínavé dílny a soutěže. Rozhýbat svá těla mohli všichni i na večerní diskotéce. Když byl čas jít spát a děti se zachumlaly do svých spacáků, paní učitelky jim na dobrou noc četly pohádky či jiné příběhy. Nocování do druhého dne na půdě školy bylo prostě pohádkové. A nebyl to apríl, jen jsme se do něj probudili. Apríl nebyl ani návrat domů, i když se možná málokomu chtělo. Vždyť zažít čas ve škole trochu jinak, vstát od počítačů a tabletů a televize, věnovat se sobě a svým kamarádům a naplno si vychutnat každý okamžik je dar pro každého žáčka i učitele.

V neposlední řadě děkujeme rodičům a žákům za finanční podporu pacientů z Kliniky dětské onkologie FN Brno při Nadačním fondu dětské onkologie Krtek, pro nějž jako součást celé akce tradičně vybíráme finanční příspěvek. Letos se nám podařilo vybrat vysokou částku 17340 Kč. Noc s Andersenem se nám vydařila. Letos se jí na naší škole zúčastnilo se 236 žáků z 1. stupně, 50 pomocníků z 2. stupně a 37 pedagogů a zaměstnanců školy. Všem organizátorů z řad dospělých i žáků za jejich práci děkujeme a věříme, že se v příštím roce opět sejdeme v hojném počtu.

Šárka Heroschová