Dudáci – S kozlíkem na cestách


V tělocvičně školy na nás čekalo hudební vystoupení „S kozlíkem na cestách“, při kterém jsme se seznámili s hudebním nástrojem dudy a projeli jsme s ním různé země Evropy.

Jen málokterý hudební nástroj tak odráží různorodost kultur, jako právě dudy. Jsou velmi prastarým starobylým lidovým nástrojem užívaný ve většině dudáckých regionů Čech a v sousedních oblastech Rakouska a Německa. Melodická píšťala má sedm hmatových otvorů, které umožňují hrát zavřeným prstokladem typickou středoevropskou dudáckou tónovou řadu v rozsahu neúplné noty. Vývod k melodické píšťale má tvar stylizované kozlí hlavičky, tvořící charakteristický znak tohoto nástroje. Basová píšťala (bordun, huk) je laděna o dvě oktávy níž než základní tón melodické píšťaly. Při hře visí přes rameno za zády hráče, případně vepředu před hráčem, jak tomu bylo u starších typů tohoto nástroje.

Pan dudák Ondřej Tryhuk a jeho manželka Lucka nám ukázali, že se na dudy dají hrát jak lidové písně, tak i moderní nebo klasická hudba. Krásně jsme si zazpívali a moc jsme se pobavili.

Prvňáčci z 1.B