Mobilita zaměstnanců ZŠ Arménská v rámci projektu Erasmus+ do Slovinska


Cesty do “ Zelené Evropy“

“Podpora Evropské komise pro produkci této publikace nepředstavuje souhlas s obsahem, který odráží pouze názory autorů, a Komise nemůže být zodpovědná za jakékoli použití informací v ní obsažených.”  Zpracováno dle https://www.relaxslovinsko.cz/o-slovinsku/

Ve čtvrtek 4. května 2023 krátce před polednem vyrazilo 19 zaměstnanců ZŠ Arménská, včetně vedoucí projektu Erasmus+ a tlumočníkem směrem na jih, do Slovinska, plnit jeden z úkolů projektu.  Naše první zastavení bylo v Mariboru, druhém největším městě Slovinska, s největším počtem slunečních dnů. Zde se nachází nejstarší vinná réva na světě, více než 400 let stará ve světě známá jako Stara Trta. V podvečer jsme se přesunuli do lázeňského města Zreče, známého svými termálními prameny. Druhý den nás přivítalo slunečné počasí a my se přesunuli do podhorského městečka Vitanje do vesmírného střediska Noordung. Při vstupu jsme si mohli popovídat s humanoidní robotkou Vitou, mimo jiné si prožít let v leteckém simulátoru, zjistit svou aktivitu mozku či procházet zajímavou expozicí s interaktivními prvky. Plni zážitků jsme se pak přesunuli do výšky 1517 metrů nad mořem do destinace Rogla-Pohorje. Tam jsme se pokochali záplavou fialových krokusů, žlutých podbělů v kontrastu s bílým sněhem. Poté jsme se již přesunuli na stezku v korunách stromů Pot med krošnjami Pohorje. Samotná stezka byla dlouhá 1043 metrů a ve výšce 37 metrů jsme mohli zhlédnout krásná panoramata i samotný Triglav. Cesta dolů z vrcholu stezky byla rychlá díky šedesáti metrovému tobogánu.

Vinice vystřídaly chmelnice a my navštívili městečko Žalec, kde byla pro nás pro Čechy neskutečná atrakce. Pivní fontána. Po příjemně prožitém dopoledni jsme vyjeli lanovkou na nádhernou náhorní plošinu Velká Planina v Kamnicko- Savinjských Alpách. Procházeli jsme koberci fialových krokusů, obdivovali původní stavby, salaše, jarní květenu a neskutečné výhledy na okolní hory. V podvečer jsme se již procházeli hlavním městem Slovinska Lublaní a ochutnávali zdejší speciality.

V neděli jsme očekávali den odpočinku, a tak jsme se vydali na „lov narcisů“. V malebné podhorské vesničce Planina Pod Goricou jsme ukořistili velké množství fotografií divoce rostoucích narcisů. Cestou k našemu nedělnímu nocování pod Triglavem jsme se zastavili u vodopádu Perečnik, prošli jsme pod stěnou vody prýštící z 50metrové výšky a přesunuli se k Aljaževovu domu, kde jsme nocovali. Ve velice chladném prostředí Julských Alp se nad námi tyčila největší hora Slovinska Triglav, měřící 2 864 m n. m. Citelně se ochladilo, začalo pršet a v tichu okolních hor jsme mohli slyšet padajících lavin.

5. den našeho pobytu nás z Aljaževova domu zavedl nejprve k jezeru Bled, kde jsme ochutnali místní specialitu Kremšnitu, a poté už jsme mířili do naší partnerské školy do Nakla, kde jsme strávili dva příjemné dny. Ty byly vyplněny prohlídkami škol a školek spadajících pod OŠ Naklo, stínováním a náslechy ve škole, setkáním partnerských týmů a plánováním další spolupráce, ochutnávkou dobrot na biofarmě Poličarjeva Kmetija a také prohlídkou nedalekého města Kranj. Odtud jsme se vydali za skvosty Slovinska a postupně jsme obdivovali unikátní Cerknické jezero, které se v průběhu roku vyprazdňuje a zase naplňuje i Postojenskou jeskyni, do které se jezdí vláčkem a jejíž dominantou je pětimetrový stalagmit nesoucí název Briliant.  

Závěr našeho environmentálně-vzdělávajícího projektu, který je spolufinancován z programu Evropské unie, jsme prožili na západě Slovinska. Bydleli jsme v mořské biologické stanici na pobřeží Jaderského moře a za naší druhou partnerskou školou jsme dojížděli do Koperu. Osnovna šola Antona Ukmarja nás velmi příjemně přijala. Po prohlídce rozlehlého areálu školy uvnitř i venku nás čekalo stínování v jednotlivých třídách, setkání s projektovým týmem, plánování další spolupráce, tvoření programu      na mobility žáků v září 2023 a také společná vynikající večeře s našimi slovinskými kolegy, kdy jsme ochutnali i lanýže. Nezapomněli jsme navštívit i samotné město, které se může pyšnit majestátním přístavem, historickým jádrem i moderní infrastrukturou. Nadchlo nás i malebné přímořské městečko Piran, kde jsme zavítali do mořského akvária. Tam jsme si mohli vzít do rukou různé mořské živočichy a poznat je tak zblízka.

Úžasný, zajímavý i náročný program našeho projektu jsme zakončili koupáním v moři a společným hodnocením celého projektu. Ze Slovinska si vezeme domů spoustu skvělých a nezapomenutelných zážitků, nová přátelství, plno užitečných poznatků a chuť i nadále spolupracovat s našimi partnerskými školami v Naklu a v Koperu.

Mgr. Ivana Coufalová, Mgr. Jaromír Krejčí