Report ze skupinové mobility žáků ERASMUS+


Skupinová mobilita žáků 9. 9. – 16. 9. 2023 program ERASMUS+
školní vzdělávání 2021-2027, v projektu 2022-1-CZ01-KA121-SCH-000054199 „Cesty do Zelené Evropy “

Evropská komise neodpovídá za použití informací, jež toto sdělení obsahuje, vyjadřuje pouze názor autora.

Osmý den: Slovinské loučení

Poslední den bývá vždy náročný. Sbalit si věci do kufrů, zkontrolovat, jestli jsme na nic nezapomněli, teď ještě aby se nám někam vešly i ty nakoupené dárky…

Ale když už pak nasedneme do autobusu a vydáme se na dlouhou cestu domů, hlavou nám běží vzpomínky na všechno, co jsme společně prožili. A že toho nebylo málo!

V sobotu jsme měli možnost vidět Hundertwasserovy stavby a dozvěděli jsme se něco málo o něm, dále jsme se zastavili na stezce v korunách stromů a večer jsme si z hradu i při vycházce uličkami prohlédli noční Lublaň.

V neděli jsme se podívali na jedny z nejdražších koní v Lipici a dokonce jsme viděli jejich trénink. Dál nás naše cesta zavedla až do Itálie do jeskyně Grotta gigante, která je největší na celém světě, a k večeru jsme zamířili na divokou pláž, kterou i paní Jedličková viděla poprvé.

V pondělí nám slovinští žáci ukázali svoji školu v Koperu a společně jsme měli týmové vyučování. Večer jsme se dozvěděli, jak se vyrábí extra panenský olivový olej.

V úterý jsme měli výcvik potápění s kyslíkovými bombami a pěkně jsme si zaplavali jak v moři, tak i v bazénu, a k večeru jsme kousek od Portorože zjistili, jak se získává mořská sůl a kolik jí v solinách za den vyprodukují.

Ve středu jsme se naučili pádlovat na paddleboardech a na kajaku, po obědě jsme se formálně rozloučili se slovinskou školou a rovnou jsme se jeli do Piranu podívat na mořské živočichy v akváriu. Po osobním volnu jsme den zakončili výbornou večeří u moře.

Ve čtvrtek jsme zavítali na Predjamský hrad postavený v jeskyni, pomocí audioprůvodce jsme si ho krásně prošli a zjistili o něm mnoho zajímavostí. Odpoledne jsme se jeli podívat, jestli se pro nás ukáže Cerknické jezero, které je tzv. periodické, to znamená, že jednou je a jednou není…

V pátek jsme měli odpočinkový den, v němž jsme navštívili Vesmírné centrum a seznámili se s robotem, se kterým jsme si mohli popovídat.

Závěrečná sobota byla ve znamení loučení s touto krásnou zemí, dlouhého přejezdu a vítání s Českou republikou a našimi rodinami.

Co jsme během svého putování zažili? Poznávání nové země a jejího přírodního i kulturního bohatství. Častá zamyšlení nad ochranou přírody a péčí o ni. Navazování nových přátelství. Práci v mezinárodních skupinách. Využívání moderních technologií. Pro nás netradiční a objevný výcvik vodních sportů. Také ochutnávání středomořské kuchyně… A mnoho a mnoho dalšího. Děkujeme všem, kdo pro nás připravili tuto nádhernou cestu plnou zážitků a poznávání, a těšíme se na další spolupráci s partnerskou školou v Koperu.