Halloween na Arménské


   Halloween je svátek, který se slaví 31. října. Své kořeny má ve starobylém keltském svátku Samhain, který oslavoval konec starého roku a příchod nového. Slavil se konec vegetačního období, kdy se příroda chystala k „zimnímu spánku“. Věřilo se, že v tento den se duchové mrtvých vracejí na Zemi a podle toho jak člověk zemřel a jakou měl povahu mohl buď škodit nebo pomáhat živým.

Během svátku se zapalovaly ohně a lidé se převlékali do masek, aby se chránili před zlými duchy.

Obliba slavení Halloweenu v České republice stále roste. Děti i dospělí nosí v tento den masky na obličej, strašidelné kostýmy a nejrůznější převleky plné fantazie, pořádají tematické večírky, besídky a oslavy, zdobí své domy halloweenskými dýněmi.

   Naše škola již tradičně slavila Halloween v úterý 31. října. Většina žáků přišla v nejrůznějších maskách a kostýmech. Někteří byli namaskovaní tak, že jsme je ani nepoznali, některých jsme se i lekli. V průběhu druhé vyučovací hodiny zástupci 6.A obešli třídy na 2. stupni a vyfotili žáky v jejich strašidelných kostýmech a originálních maskách. V pátek pak žáci z 6.A společně s paní učitelkou třídní vybrali tři nejoriginálnější a nejděsivější kostýmy. Suverénním vítězem se stala Linda Spáčilová ze 7.C, kterou nemohli někteří ani poznat, jak byla skvěle a hrůzostrašně namaskovaná, 2. místo získala děsivá maska Terezy Svobodové z 8.B a třetí nejlepší maskou byla upírka Bohdana Osyf ze 7.B, která zaujala svými obřími nůžkami.

  Žáci 6.A také vyhodnotili čtyři třídy z 2. stupně, kde bylo nejvíce dětí v maskách a kostýmech.

1. místo získala 6.A, 2. místo 8.C, 3. místo 7.C a 4. místo třída 8.A. Nejlepší masky a třídy byly odměněny sladkostmi.

Jolana Hůrková, tř. uč. 6.A