Návštěva historické Olomouce v době adventu


V období adventu se třída 5.A společně s mladšími žáky z 3. ročníků vydala navštívit historickou metropoli Hané, město Olomouc. O Olomouci se říká, že je vzdělaná, vážená a opředená tajemstvími. Cestovali jsme moderním patrovým autobusem a přibližně hodinová cesta po dálnici nám rychle uběhla.

Po příjezdu do cíle nás čekala první zastávka v Pevnosti poznání, kde v minulosti sídlili vojáci, kteří chránili Olomouc. V dobách Františka Josefa I. sloužila tato pevnost také jako dělostřelecký sklad, od roku 2015 se zde nachází interaktivní muzeum popularizace vědy na střední Moravě, kde si přijdou na své všechny věkové skupiny. 

Mohli jsme zde vidět zblízka věci jako např. model mozku, vodní hmyz v nadživotní velikosti a mnoho dalšího ve čtyřech stálých expozicích. Navštívili jsme také místní digitální planetárium, kde jsme se seznámili s různými astronomickými jevy. Všechny expozice byly pro nás velmi zajímavé a zároveň poučné.

Cesta z Pevnosti poznání nás vedla dál směrem k centru města přes staré městské hradby, během níž jsme zdolali 100 schodů a postupně jsme míjeli několik historických kašen a fontán, které čítají soubor deseti barokních kašen. Uchvátila nás monumentální stavba secesní vily Primavera, kostel sv. Michala a další. Našim cílem bylo Dolní náměstí a poté Horní náměstí se Sloupem Nejsvětější Trojice, který je zapsán do seznamu Unesco a s goticko-renesanční radnicí. Zhlédli jsme také Olomoucký orloj umístěný právě na stěně této radnice. Velmi se nám líbila celková předvánoční výzdoba města, jejíž součástí jsou samozřejmě vánoční trhy se spoustou stánků. Většina z nás si zde koupila drobné upomínkové dárečky.

Poslední naší zastávkou bylo nákupní centrum Šantovka, kde jsme měli časový prostor, abychom se mohli občerstvit.

Většina žáků navštívila McDonalds nebo Burger King, a pro mnohé to byl ten největší zážitek z Olomouce.

V pozdních odpoledních hodinách jsme se nabití dojmy a k naší plné spokojenosti  vraceli zpět k domovům. Výlet se nám moc vydařil.

Mgr. Yvona Vráblíková a žáci 5. A

Irena Stranyánková