Za všechno můžou kvasinky


V rámci projektového dne se žáci druhého stupně vydali na exkurzi do brněnského pivovaru Starobrno, který se nachází na Mendlově náměstí na Starém Brně a je svou historií i přítomností spjat s Brnem. Slečna průvodkyně nás provedla celým závodem, seznámila nás s minulostí, výrobou, i současností pivovaru, který byl založen v roce 1872.

Dnes patří mezi pivovary, které vlastní nadnárodní koncern Heineken. Přibližně hodinová exkurze byla ochuzena o provoz výrobní linky, která byla v odstávce. Pokud by žáci v rámci prohlídky chtěli ochutnat vzorky piva, musí si ještě pár let počkat. Až do své plnoletosti. Zjistili jsme, že důležitou roli při výrobě piva mají pivovarské kvasnice, specifické pro každý pivovar, které řídí proces přeměny cukrů na alkohol a oxid uhličitý.

Druhou část výuky jsme strávili v učebně chemie, kde si žáci ověřili v praxi vznik alkoholu a oxidu uhličitého při reakci kvasnic s cukrem, diskutovali o vlivu alkoholu na lidský organismus a vypracovali prezentace k proběhlému projektovému dni. Ve fotogalerii se můžete přesvědčit, že si danou netradiční výuku řádně užili, dozvěděli se nové informace a navázali nová přátelství napříč ročníky.

Ivana Coufalová, fotografie Eva Machálková