A všichni psali a psali a počítali a počítali


Aktovky pod nástěnkou, mobily vypnuté a uschované v aktovkách, každý sám v lavici, na ní pouze psací a rýsovací potřeby, modrá nebo černá propisovací tužka. Bez kalkulaček, tabulek, přehledů vzorců či pravopisu. To jsou obrázky z 29. února, kdy si žáci devátých ročníků nanečisto vyzkoušeli atmosféru přijímacích zkoušek.

Ano, ano, ani gumovací pero, které je vynálezem století a jehož autor by měl dostat Nobelovu cenu, nemohou žáci u státních přijímacích zkoušek používat. (Někteří žáci dokáží po čtvrthodinovém výkonu při testu odevzdat pouze pečlivě vygumovanou stránku😊.)

Šestapadesát žáků devátých ročníků počítalo v průběhu sedmdesáti minut 16 příkladů z aritmetiky, algebry, geometrie i logiky a po půlhodinové přestávce se vrhli na 30 úkolů z jazyka českého a literatury a šedesát minut se snažili pokořit nejenom úskalí gramatiky, tvarosloví či skladby, ale také prozaických a poetických textů.

Učitelé vše opravili a výsledky předali žákům. A ať už znamenaly milé či nemilé překvapení, jistě budou pro mnohé impulsem k další přípravě, a 12. duben se tak pro ně nestane strašákem, ale dnem, kdy se zúročí vše, co do přípravy investovali.

Držíme všem palce.

Ivana Coufalová