ŠMouLa


Šifrovací, Matematická a Logická soutěž pro 2. stupeň základní školy a odpovídající ročníky víceletých gymnázií. Je zaměřena na rozvoj klíčových dovedností pro 21. století, které jsou nezbytné pro úspěch v digitálním světě. Jejím cílem je prohloubit dovednost žáků vyhledávat potřebné informace na internetu, správně formulovat dotazy směrem k umělé inteligenci, rozšířit mediální kompetence žáků.

První ročník uspořádali studenti gymnázia Nový PORG v Praze prostřednictvím online prostoru v úterý 28. května 2024. Na naší škole měly možnost novou soutěž v učebně informatiky prověřit tříčlenné týmy ze 7. B třídy. Medailové pozice sice obsadili studenti gymnázií, ale nutno říci, že naši žáci dokázali v tomto konkurenčním boji úctyhodně obstát. Konkrétně tým Lachtánci se umístil lépe než bezmála 60% všech soutěžících.

Soutěž ŠMouLa trvala celé tři hodiny. Dle žáků byla zábavná, ale zároveň docela náročná na udržení pozornosti. Příští rok, pokud se rozhodneme pokračovat, sestavíme silnější tříčlenná družstva z vybraných žáků školy napříč celým 2. stupněm. Navíc známe zadání letošních úloh, jejich správné výsledky, díky čemuž se můžeme na soutěž lépe připravit.

Eva Machálková