Škola v přírodě v RS Prudká


V pondělí 27. května třídy 6. A, 6. C a všechny deváté třídy, jsme se vydali vlakem na školu v přírodě do rekreačního střediska na Prudkou. Cesta vlakem byla super, ve vlaku byla sranda a nemohli jsme se dočkat, jak dorazíme na místo. Jeli jsme na dvě skupiny v 9 hodin 6. třídy a o hodinu později 9. třídy.

Po příjezdu jsme se ubytovali do domků. Kluci byli rozděleni do dvou domků, všechny holky byly společně v jednom domku. Atriové domky byly útulné a bylo tam vše, co je potřeba. Kolem domků a chatek byla krásná příroda. Areál byl celý pěkný a hlavně, dost velký. Kromě domků byly v areálu i budovy a chatky, kde byli ubytovaní deváťáci. Jídelna, společenská místnost, i bufet tam samozřejmě byly také.

Dopoledne jsme se šli projít kolem areálu, abychom věděli, kam můžeme či nemůžeme jít. Pak jsme se rozdělili do 4 družstev – KFC, Bobři, Michal Nadváha a Pastrňáci. V těchto družstvech jsme celý týden hráli většinu her a soutěží, které se bodovaly a na konci týdne se vyhodnotilo nejlepší družstvo. Výkony družstev byly hodně vyrovnané, a tak nakonec vyhráli celotýdenní soutěž dvě družstva – Pastrňáci a Bobři.

Ale z čeho jsme měli opravdu velkou radost, byl velký úžasný bazén a hezká řeka. Protože bylo celý týden krásné počasí, byli jsme se v bazénu několikrát koupat. Voda byla sice studená, ale když bylo tak krásně, museli jsme toho využít a bylo to skvělé. Ti, co se nechtěli koupat v bazénu, mohli chodit do řeky stavět hráz a splavovat dřevo nebo jít hrát na hřiště fotbal, přehazovanou nebo si zahrát ping pong, badminton, prostě cokoli.

Středeční program byl trochu jiný, jeli jsme vlakem do Bystřice nad Pernštejnem na výlet do Edenu. Bylo to tam zajímavé a hezké. Mohli jsme navštívit např. kovárnu, sedlovnu, krtkovu díru neboli příběh půdy, lékárnu a Panský dvůr. Pak jsme šli do druhé části do tzv. Horácké vesnice. Tam se nacházelo sedm stavení, byly to repliky staveb z 19. století. V každé chaloupce jsme viděli ukázku života jednoho řemesla – tkalce, babky kořenářky, včelaře, hrnčíře a mlynáře. Na statku jsme viděli spoustu domácích zvířat, které jsme si mohli i pohladit a nakrmit. Při prohlídce Edenu jsme dostali od učitelů za úkol natočit nějaké krátké video ze statku nebo vesničky. Docela nás to bavilo, bylo to příjemné zpestření tohoto výletu. Byl to super den.

Každý den po večeři jsme většinou hráli nějaké hry ve družstvech a když se setmělo, tak jsme hráli na schovávanou nebo sfoukávání svíček. Ve středu jsme nachystali dřevo na oheň a opékali špekáčky. Deváťáci si nachystali pro šesťáky strašidelnou stezku odvahy, kterou měli opravdu velmi dobře vymyšlenou.

Učitelé pro nás připravili opravdu skvělý nabitý týden plný aktivit a nikdy nebyla nuda. Všichni si zasportovali, zasoutěžili, pobavili se s kamarády a užili týden v přírodě. Škoda jen, že to tak rychle uteklo.

Bylo to úžasných pět dní plné krásných zážitků, za které moc děkujeme všem učitelům, kteří tam s námi byli.

Žáci 6. A a Jolana Hůrková, třídní učitelka