Chemie nemusí být jen o vzorcích a rovnicích, přesvědčili jsme se v rámci projektového dne, že může být i zábavná, barevná a hlavně praktická. Žáci rozděleni do osmi pracovních skupin se bádavě ponořili do světa kyselin a zásad. Měřili pH různých kapalin či roztoků (destilovaná voda, Coca-Cola, káva, mléko, jedlá soda, pivo, ocet, perlivá voda, mýdlo, jar, kyselina citronová a další). Používali indikační papírky, ale také do školy nově zakoupený digitální pH metr. Nejprve si otestovali vzorek nápoje z domova.
Co bylo největší překvapení? Že cola a pivo nejsou jen nápoje na osvěžení, ale i malá chemická laboratoř, jejich hodnota pH je překvapivá a dost se liší! Dále zjistili, jak kyselost ovlivňuje zubní sklovinu. Zvláštní aktivitou bylo využití výluhu z červeného zelí jako přírodního indikátoru pH – tahle domácí „chemikálie“ nám umožnila měřit kyselost a zásaditost běžně dostupných látek. Po měření si žáci pomocí aplikace Plickers, která umožňuje jen s jedním přístrojem během pár vteřin realizovat zpětnou vazbu celé třídy, zopakovali vše, co se naučili. Celý projektový den byl nejen plný experimentů, ale i diskusí o tom, jak pH prostřednictvím stravování ovlivňuje naše zdraví. Ukázalo se, že chemie není jen školní předmět – je to něco, co nás obklopuje každý den.
Vyučující: p. uč. Coufalová, p. uč. Machálková























