Školní družina v novém školním roce


Už máme za sebou první měsíc školní docházky. Na nový školní rok jsme se všichni – vychovatelé i děti moc těšili.

My dospělí jsme rádi uviděli všechny družinové děti, zvlášť zvědaví jsme byli na nové prvňáčky a samozřejmě i na ty, kteří v loňském školním roce díky „koronaviru“ nemohli trávit čas ve škole a ve školní družině.

Letošní školní rok jsme začali trochu s obavami, jak to celé bude pokračovat, ale naše aktivity v odděleních se rozjely naplno.

Ze sedmi oddělení jsou tři oddělení prvňáčků.

Pro každé oddělení si vychovatelé připravili zbrusu nové celoroční hry.

První oddělení prvňáčků kromě dětí z 1.A navštěvuje i část děti z 2.B. Děti prvního oddělení se rychle skamarádily, některá kamarádství obnovily ještě ze školky. Celoroční hra prvního oddělení se jmenuje Z pohádky do pohádky a navazuje na Pohádkové dobrodružství loňského druhého oddělení, které navštěvovaly děti z letošní 2. B třídy. Každý měsíc v prvním oddělení bude probíhat ve znamení jedné známé pohádky. A hned v září jsme začali s Červenou Karkulkou – nejenom, že si děti připomenuly tuto známou pohádku, ale zároveň plnily úkoly Červené Karkulky – malovaly, vymalovávaly Karkulčiny omalovánky, zpívaly, hrály různé hry, stavěly stavby ze stavebnic, sportovaly a také si zahrály fotbálek. Na konci měsíce, za odměnu, že se všichni moc snažili a už se mezi sebou dokonale poznali, se podívali na dvě pohádky O Červené Karkulce. A už je tu říjen – ten budou děti prožívat s Jeníčkem a Mařenkou v Perníkové chaloupce… A dál už nebudeme prozrazovat, abychom se všichni v prvním oddělení měli na co těšit.

Do druhého oddělení chodí děti z 1.B. Ve své celoroční hře „Hurá do vesmíru za Malým Princem“ budou cestovat vesmírem a poznávat planety a možná na své cestě objeví nějaké nové. Během cesty potkají Malého Prince, seznámí se s planetami, které navštívil na své cestě směrem k Zemi. Zahrají si různé hry, soutěže, něco si vyrobí a na konci školního roku a své cesty je čeká vyhodnocení celého jejich dobrodružství. Již během září děti z druhého oddělení zahájily svou celoroční hru. Vyrazily do vesmíru, namalovaly kosmonauty, rakety, tvořily z plastelíny, zahrály si seznamovací hry apod.

Ve třetím oddělení děti z 1.C zahájily svou cestu „Putování světem“ taky hned na začátku září. Každá cesta má svůj začátek i konec – třetí oddělení vyrazilo ze svého domova – z Brna. Paní vychovatelka byla překvapená, co všechno děti o svém městě znají. Povídaly si o památkách, o turistických cílech, o kulturních akcích, které navštívily. Další jejich cesta povede do stověžaté Prahy.

Děti při svém putování poznají hlavně krásy naší vlasti: hory, řeky, města a ta dobrodružství, která při cestování zažijí!…

Člověk se nejvíc naučí právě na cestách. Toulky po vlastech českých ukončí děti zase doma –

v Brně a to soutěží „Co všechno jsem si zapamatoval“. Tak teda cestování zdar!

Čtvrté oddělení (2.A a část 2.B) tento školní rok probádá různé časové linie pomocí „Stroje času“. Navštíví období dinosaurů, kde se dozví, že proslulý Tyranosaurus nebyl tím nejstrašnějším a největším suchozemským predátorem. Poté děti ze čtvrtého oddělení prozkoumají život lovců mamutů, protože je zajímá, jak mohli přežít tak kruté zimy. Také poznají starý Egypt a jeho krásy v podobě pyramid a faraonů. Nakouknou i do středověku, aby si byli jisti, že rytíři byli opravdu těmi nejstatečnějšími lidmi. V novověku budou obdivovat různé vynálezce a zkoumat jejich objevy a v budoucnosti možná narazí i na nějakého tajemného zeleného mužíčka. Tak hurá do toho, ať dobrodružství může začít!

Celoroční hra pátého oddělení (3.A a 3.C), která nese název „Za antickými hrdiny“ dětem přiblíží antické báje a pověsti za pomoci antických hrdinů, jako jsou Perseus, Herkules, Achilles a další. Žáci budou bojovat s Medúzou a jako chrabrý Perseus budou pomáhat Herkulovi čistit Augiášovy chlévy a dál je čeká hodně dalších zajímavých aktivit. Při pracovních činnostech si vytvoří batikovanou zbroj, nebo si nakreslí svého oblíbeného antického hrdinu.

V poslední době jsme se přesvědčili o tom, že zdraví je pro nás nejdůležitější. Proto se v letošním školním roce  šesté oddělení školní družiny (3.B a 4.B ) bude věnovat zdravovědě a první pomoci. Ve své celoroční hře Pohotovost se děti ze šestého oddělení dozví, jak postupovat v nebezpečných situacích, při úrazech, jaké jsou příznaky různých nemocí, zkusí si, jak obvazovat končetiny a rány. Během hry budou sbírat vitamíny, za které dostanou odměny. Až se všechno naučí, budou se umět postarat o sebe a své blízké, kdyby je potkala složitá zdravotní situace.

Sedmé oddělení (žáci ze 4.A a 5. tříd) v letošním roce čeká „Cesta do pravěku“. Poté co děti získají „časostroj“, vydají se na dobrodružné výpravy s plněním nejrůznějších úkolů do minulých i budoucích věků, aby porazily zlotřilé plány profesora Abraxase na zkázu světa. Mohou se těšit na setkání s dinosaury, pravěkými lidmi, kolonisty na Marsu, budoucími lidmi a samozřejmě na souboj se zlotřilým Abraxasem.

Kolektiv vychovatelů ŠD