Vycházka do lesa


(Volnočasové aktivity pro děti, díl 2.)

Pandemie koronaviru nám všem změnila život, ale musíme to společně všichni zvládnout. Doufáme, že se brzy uvidíme zase ve škole. Momentálně však téměř nikam nemůžeme, ale přesto je jedno místo, kam je povoleno jít – je to les.


Pobyt venku je přínosem pro děti i dospělé. Pobyt v přírodě je skvělým způsobem jak „dobít baterky“, ale taky, jak se něco naučit o zákonitostech přírody.

Les je dokonalé hřiště, které naplňuje jak děti, tak i dospělé. Les nabízí mnoho možnosti na hraní, mnoho vůní, buduje odolnost a vytrvalost, zdokonaluje naše smysly, rozvíjí motoriku, posiluje sebedůvěru a odhad, utužuje vztahy v rodině. Les zkrátka vychovává.

Děti, vezměte rodiče na výlet do lesa a prožijte spolu pěkné chvíle.

Doporučujeme výlet do Obory v Kohoutovicích – je tam krásně a ještě je možno vidět spoustu zvířat. Můžete podniknout výlet na hrad Veveří nebo na Brněnskou přehradu, také procházku kolem Svratky nebo návštěvu Liduščina památníku v Bílovicích.

Náměty na hry v lese, které si na svém výletě můžete zahrát:

1. Pantomima zvířátek

Každé zvíře je typické určitým chováním. Předvádějte rodičům bez mluvení vymyšlené zvíře, zatímco rodiče hádají, koho představujete. Kdo uhodne první, promění se následně sám v“ němé“ zvíře.

2. Závod zvířat

Zvířátka se pohybují specifickým způsobem, který je pro děti dost zábavný. Zkuste proto uspořádat zvířecí závody. Na předem vytýčené kratší trase se budete pohybovat třeba skákáním jako žabák, chůzí po straně jako krab, plazením jako had nebo třeba po čtyřech jako pes. Kdo v jednom kole vyhraje, může v tom následujícím zvolit zvíře, které bude napodobovat další člen rodiny.

3. Vyřezávání klacíků

Tohle dělali již naši dědové a budete to bavit i vás. Předpokladem samozřejmě je přítomnost rodičů, kteří na vás dohlédnou při práci s kapesním nožíkem. Tatínek vám jistě i pomůže. Najděte si vhodné rovné klacky, ze kterých pak můžete vyrábět oštěpy zašpičatěním jednoho jejich konce nebo třeba hole zdobené proužky nebo křížky.

4. Hod šiškou

Nasbírejte velkou zásobu šišek. Šišky můžete zkoušet házet do výšky, do dálky, na cíl – na určený strom nebo do vyznačeného kruhu.

5. Obrázek z listů a květin

Nasbírejte pěkné listy nebo jiné přírodniny. Doma pak z listů je možné vytvářet různé obrazce – zvířátka nebo prostě jen zaplnit celý list papíru přírodninami a nalepit.

6. Domeček pro skřítky

Vydlabané místo u kořenů poslouží jako skvělá základna. Šišky, mech, klacíky, jehličí, kamínky, květinky a cokoli dalšího pak jako dekorace. Pokud budete mít u sebe v kapse panáčka z lega, můžete ho pak na památku vyfotit v jeho lesním domečku.

7. Frotáž kůry stromů

Pokud budete mít s sebou měkký papír a voskovky, přiložte papír na kmen stromu a celou plochou voskovky přejíždějte přes papír.

8. Rozvíjení pohybových dovedností v přírodě

Přeskakujte přes pařezy, klády, choďte po kládě, skákejte po kamenech, podlézejte pod spadlými stromy atd.

9. Javorové nosy

S plody javorů může být velká zábava, kromě toho, že létají z výšky, lze si je lepit na nosy. Krásně taky létají plody lípy.

10. Malování přírodninou

Vyzkoušejte v lese různé přírodniny, zda se s nimi dá malovat – zelené listy, barevné bobule, vlhká hlína, různé barevné květiny atd.

11. Lesní orchestr

Vyhledejte v lese předměty, které mohou znít jako přírodní hudební nástroje. Zahrajte si společně na příklad na déšť, bouři, kroupy, vánek, sněžení.

12. Na brtníka

Najděte si strom o přiměřené tloušťce. Vyskočte na kmen a snažte se na něm udržet co nejdéle. Kdo vydrží nejdéle, je brtník. Hra je určena nejen pro zábavu ale i pro procvičení fyzické zdatnosti.

13. Přírodní pexeso

Na šátku na zemi leží přírodniny nasbírané v blízkém okolí – klacík, žalud, peříčko, kamínek, šiška. Dětem je ukážeme jen na chvilku, děti si je zkusí zapamatovat a tytéž najít a přinést.

14. Lesní detektiv

Děti dostanou za úkol přinést z lesa něco hladkého, kulatého, drsného, dutého, těžkého, lehkého.

Vážení rodiče a milé děti, přejeme vám na výletě do lesa hodně zábavy s našimi hrami.