Sluncem zalitý poznávací zájezd do Velké Británie


I 9. a 8. třídy ZŠ Arménská se po letech půstu konečně dočkaly svého poznávacího zájezdu do jižní Anglie se zastávkou v Bruselu. Jednalo se o 2. turnus, o který byl, stejně jako o ten první, také velký zájem. Po celou dobu nám přálo i počasí, takže jsme si mohli vychutnat krásy Bruselu i Anglie do sytosti.

Noční cesta autobusem proběhla hladce a druhý den jsme se probudili na území Belgie, kde jsme navštívili hlavní město, Brusel. Projížděli jsme kolem budov Evropského parlamentu              i Evropské komise. Obdivovali jsme Atomium, které znázorňuje model základní buňky krystalové mřížky železa, sahá do výšky 102 metrů a nabízí krásný výhled na město. Centrum této metropole jsme taktéž poctili svojí návštěvou a ochutnali jsme místní vynikající speciality – hranolky, vafle i pralinky. Nocleh jsme měli ve francouzském Lille a další den už nás čekala Anglie.

Na Britské ostrovy jsme pluli trajektem, posunuli jsme čas o hodinu zpět a už nás čekaly typické bílé útesy v Doveru, kde jsme navštívili i největší anglický středověký hrad z 12. století, který byl založen králem Jindřichem II. Poté jsme přejeli do Canterbury, kde jsme z důvodu filmování nemohli navštívit místní katedrálu, nicméně jsme si ji vynahradili katedrálou v Chichesteru další den. Odpoledne jsme dojeli k našemu ubytování v Truleigh Hill, kde jsme měli polopenzi a kde jsme strávili tři noci.

Ve středu nás uchvátil nádherný hrad v Arundelu založený v 11. století, který je nyní domovem vévody a vévodkyně z Norfolku. Součástí hradu jsou i rozsáhlé zahrady a strážní věže.               Přes Chichester jsme se dostali až do přístavního města Portsmouth, kde jsme měli možnost navštívit námořní muzeum se slavnými bitevními loděmi HSM Victory, HSM Warrior i Mary Rose a také místní chloubu, 170 metrů vysokou věž, Spinnaker Tower.

Hlavní město Spojeného království Velké Británie a Severního Irska nás čekalo ve čtvrtek. Do Londýna jsme jeli již brzy ráno, abychom stihli co nejvíce památek. Začali jsme u Buckingham Palace, kde sídlí královská rodina. Poté jsme obdivovali Tower of London, středověkou pevnost, kde jsou mimo jiné umístěny i korunovační klenoty. Následoval slavný visutý a zvedací most Tower Bridge. Odpoledne jsme obdivovali krásy Londýna z London Eye (Millennium Wheel), jehož kabiny se dostanou do výšky 135 metrů. Putování hlavním městem jsme zakončili fotografováním u budov parlamentu s Big Benem i u nedalekého Westminsterského opatství, kde nedávno proběhla korunovace nového krále.

Páteční den patřil Brightonu, příjemnému přímořskému letovisku, kde jsme navštívili podmořské muzeum Sea Life, nejstarší fungující akvárium na světě s viktoriánskou architekturou 19. století a také budovu královského paláce postavenou v indo-saracénském stylu. Odpoledne bylo osobní volno, které jsme využili k nákupu dárků, k relaxaci na pláži nebo k ochutnání tradičního anglického pokrmu fish & chips. Se spoustou zážitků jsme se navečer vydali na cestu domů do ČR s nočním trajektovým přejezdem kanálu La Manche.

Poznávací zájezd jsme si všichni moc užili, poznali jsme historická místa jak v Belgii, tak i v Anglii, typická anglická města i městečka, tamní kulturu a život. Z poznávacího zájezdu máme skvělé zážitky a budeme se těšit na další takové zahraniční výlety.

Mgr. Jaromír Krejčí